Skip to main content

Starostlivosť o staršie zvieratá

Psy a mačky dnes často dosahujú vysoký vek vďaka kvalitnej výžive a veterinárnej starostlivosti. Mnohé plemená, ktoré predtým žili len 6-7 rokov, teraz môžu prežiť 10 rokov a viac. Napriek tomu sa s vekom zvierača môžu objavovať rôzne poruchy, najmä kognitívny pokles, ktorý je spojený s atrofiou mozgového tkaniva.

Prejavy kognitívneho poklesu u zvierat

1. Dezorientácia

Jedným z najčastejších prejavov kognitívneho poklesu u starších zvierat je dezorientácia. Zviera môže blúdiť po byte, zastaviť sa pri stene a zdá sa, že nevie, kde pokračovať.

2. Zmeny denného rytmu

Ďalším prejavom môžu byť zmeny denného rytmu. Staršie zvieratá môžu meniť svoj spánkový režim, čo môže viesť k tomu, že cez deň viac spia a v noci sú bdelé.

3. Strata kontroly nad telesnými funkciami

Strata kontroly nad vyprázdňovaním je ďalším problémom spojeným s kognitívnym poklesom. Zviera môže vykonávať potrebu v byte bez toho, aby sa von pýtalo. Dôležité je vylúčiť iné možné príčiny, ako napríklad inkontinenciu alebo zápal močového mechúra.

Liečba a starostlivosť o staršie zvieratá

Dnešná moderná veterinárna medicína ponúka rôzne prípravky na liečbu kognitívneho poklesu u zvierat. Jedným z účinných doplnkov je Aktivait. Pred jeho použitím je však vhodné konzultovať so veterinárnym lekárom, aby sa správne posúdil zdravotný stav zvieraťa. Aktivait môže efektívne eliminovať alebo výrazne zmierniť prejavy zhoršujúceho sa mentálneho zdravia psov a mačiek.